Onderhoud leer

In de category Onderhoudsadvies

Beter te weinig dan te veel onderhoud! Proper houden en reinigen is evenwel een must.

Hoofdvetten en transpiratie zijn het grootste gevaar voor leder. Wanneer er niet regelmatig gereinigd wordt, zijn deze stoffen niet meer te verwijderen. Ze halen uiteindelijk de looistoffen uit het leder, waardoor het gaat rotten. De inwerking van zweet wordt bijzonder agressief bij gebruik van medicijnen tegen o.a. hartklachten en schildklieraandoeningen.

De luchtvochtigheid van de woonkamer op peil houden is ook belangrijk om uitdroging te vermijden.

Een belangrijk advies is het gebruik van één schone (microvezel)doek die alleen voor het lederen salon gebruikt wordt. Zo vermijdt u dat agressieve reinigingsproducten (ontvetters) de finishing beschadigen.

Zuiver aniline leder heeft geen specifiek onderhoud nodig. Stof afnemen met een klamvochtig doek. Eventuele vlekken verwijderen met een zadelzeep. Impregneren met “Teflon” of “Scotchgard” als bescherming tegen vocht en vet.

Veruit het meeste leder dat voor zitmeubelen wordt gebruikt, heeft evenwel een finishinglaag. Semi-aniline leder, gepigmenteerd en gehandwisht leder vallen onder deze categorie.

Onderhoud van dit leder komt in feite neer op het in goede conditie houden van deze finishing. Na verloop van tijd verdwijnen de weekmakers uit de finishinglaag, waardoor deze bros wordt en breekt. Dan ontstaat craquelé en is het kwaad onherstelbaar geschied. Te weinig onderhoud is funest; te veel echter ook! Hierdoor kan de laklaag zijn hechting verliezen en gaan ‘drijven’ op het leder. Aanbevolen wordt het leder twee keer per jaar grondig te reinigen en daarna (de finishinglaag) te voeden met een ledercrème.

Stof en huidvetten regelmatig afnemen met een klamvochtig doek. Eventuele vlekken verwijderen met een zachte ‘natuurlijke’ zeep. Dit is een ph-neutrale zeep die noch zuur, noch basisch is.

ONDERHOUDSVOORSCHRIFT LEDER
Het wekelijks onderhoud van uw lederen zetels gebeurt het best met een droge stofdoek of een uitgewrongen zeemvel (zeemvel alleen voor zetels gebruiken !!!)Het groot onderhoud van uw lederen zetels doet u best 2 maal per jaar, na de zomer en na de winter.
  • eerst met Leathersoap (steeds bij ons te krijgen) een zeepsopje aanmaken, hierbij drie vuldosissen van 25cc oplossen in lauw water (één vuldosis per liter water).
    NOOIT ZEEP RECHTSTREEKS AANBRENGEN op zetels dmv spons of doek!
  • dan zetels afwassen met zachte spons met eerst gemaakt zeepsopje
  • zetels afspoelen met proper zeemvel (zeemvel alleen gebruiken voor zetels) en proper water, dit om zeep en resterend vuil te verwijderen.
    Daarna zetels afdrogen met zachte handdoek.
  • als de zetels droog zijn, inwrijven met een neutrale kleurloze ledercrème (bv Ecocare of Lederplus, steeds bij ons te krijgen) om het leder opnieuw te voeden. (hierbij niet te veel crème gebruiken)
  • ten laatste nogmaals opwrijven met een droge zachte doek.
Naar het overzicht van de veelgestelde vragen
Terug naar boven