Hoe een zitmeubel kiezen?

In de category Aankoop

Voor de keuze van een passend zitmeubel is het zaak te bepalen wat u en uw gezin van een zitmeubel verwachten en hoe u dit voornamelijk zal gebruiken. Zitcomfort is immers zeer individueel en voor elke mens verschillend. Laat u daarom ook goed adviseren voordat u keuzes maakt en maak uw wensen inzake ergonomie kenbaar aan de adviseur, zodat deze u bepaalde aanpassingen qua zithoogte, zitdiepte, helling van zit of rug of stevigheid van het zitcomfort kan voorstellen.

Passief of actief?

Houdt u ervan om in de zetel te hangen of zit u liever actief recht? Om lekker onderuit te zakken kiest u beter een salon met een wat zachtere, lagere en diepere zitting. Om actiever te zitten met een goede steun in de onderrug opteert u best voor een wat steviger, hogere en ondiepere zitting. Als u opteert voor een nonchalant zitcomfort is het aan te bevelen uw salon aan te vullen met één of twee bijzetzetels met een actiever zitcomfort. Ouderen willen immers meestal niet gaan zitten in een lage, diepe zetel omdat zij hieruit moeilijk kunnen opstaan.

TV kijken of gasten ontvangen ?

Dient het salon voor de televisieruimte of om gasten te ontvangen? Om lange tijd TV te kijken is een goede ondersteuning van het hoofd comfortabel. Daarom kiest u dan beter een model met hogere rug en hoofdsteun. Voor het ontvangen van gasten is een lage bank met een stevig actief zitcomfort ideaal. Om eventueel aan beide wensen tegelijk te kunnen tegemoetkomen zijn er steeds meer modellen met ingebouwde functionaliteit. Hierbij kan men bv. de rugleuning in hoogte verstellen of kan men de helling van zit en rug van actief naar ontspannen zitten veranderen.

Liggen, lezen, luieren ?

Zit u graag dwars in de zetel of ligt u graag eens languit? Om dwars te zitten is een hoge armleuning interessant. Ook om te lezen is een goede armsteun belangrijk. Om in de zetel te liggen verkiezen de meeste mensen dan weer een lage, zachte armleuning. Ook hier kan een ingebouwde functie waarbij de armleuning op- en neergeklapt kan worden een oplossing brengen, indien beide wensen belangrijk zijn.

Zit u graag met de voeten omhoog; dan kunt u opteren voor een salon met relaxen, een salon met uitklapbare voetenplank, een ligzetel (chaise longue) of een losse poef. Met een losse poef hebt u extra zitplaats als dat nodig is.

3-zit, 2-zit, zetel, hoekbank ?

Kiest u voor een salon in een ‘gewone’ opstelling of liever een hoeksalon? Met een hoeksalon hebt u in de hoek een extra zitplaats waar u lekker comfortabel met de voeten omhoog kan onderuitzakken. Bij familiaal gebruik wordt deze zitplaats vaak fel bevochten. Bij een formeler ontvangst van gasten zit men dan niet in de hoek.

Hebt u een grote zitruimte dan kunt u gerust opteren voor een wat massiever model met brede armleuningen en eventueel gesloten onderaan. Is de ruimte evenwel niet zo groot dan kiest u beter voor een fijner model met smallere armleuningen en open onderaan. Bijkomend voordeel van een open model is dat u er gemakkelijk onder kunt schoonmaken.

Los of vast ?

Kiest u voor een salon met een vaste stoffering van zit en rug of voor losse zit- (en rug)kussens? Groot voordeel van een salon met losse zitkussens is de duurzaamheid. Men kan immers de kussens regelmatig eens van plaats verwisselen, waardoor het salon gelijkmatig slijt. Herstellen van beschadigingen of vervangen van zitschuimen kan ook eenvoudiger. Met een vaste stoffering heeft men dan weer het voordeel dat de kussens zeker niet naar voor kunnen schuiven.

Naar het overzicht van de veelgestelde vragen
Terug naar boven