Waarop letten bij een aankoop?

In de category Aankoop

Waarop moet u letten bij aankoop van een salon?

Een duurzaam kwaliteitssalon kun je meestal niet op het zicht onderscheiden van ondermaatse kwaliteit. De romp, ondervering, schuimen en afdekmaterialen zijn niet meer zichtbaar als het meubel bekleed is. Nochtans zijn de kwaliteit van de gekozen materialen en de constructie essentieel voor de duurzaamheid en het comfort van het zitmeubel.

De romp

Een goede romp wordt gemaakt van beukenhout. Dit hardhout is sterk en werkt weinig, waardoor de verbindingen en de hechting van nieten en schroeven uitstekend zijn. Niet-dragende vormdelen kunnen eventueel uit een lichter zachthout, kunststof of stevig karton gemaakt worden.

Ondervering en schuimen

Voor een duurzaam zitcomfort zijn de kwaliteit van de ondervering en de schuimen zeer belangrijk. Als ondervering kunnen stalen nosagveren, kruiselings vervlochten elastische sangels of spiraalveren gebruikt worden. Indien deze van goede kwaliteit zijn en met voldoende dichtheid geplaatst, zijn deze diverse onderveringen allen duurzaam. Wel zal het zitcomfort anders aanvoelen.

Duurzame schuimen zijn kostbaar. Belangrijk voor het behoud van het volume en de veerkracht is vooral het soort schuim en de densiteit. Het beste is HR (High Resilience) polyurethaan koudschuim met een hoge densiteit (minstens 40 kg / m³ voor een zitkussen).

Het soortelijk gewicht (densiteit) bepaalt de duurzaamheid (en prijs), de hardheid bepaalt het comfort. Laat u dus niet misleiden. Een hard, stevig aanvoelend, kussen met een lage densiteit zal niet duurzaam zijn en zal snel aan volume verliezen.

Bekleding

Ook voor de bekleding (stof of leder) zijn er gigantische prijs- en kwaliteitsverschillen. Tegenwoordig bestaat er voor elk kwaliteitsmateriaal ook een goedkope en meestal minderwaardige imitatie waarbij het zelfs voor kenners moeilijk wordt om nog op het zicht het onderscheid te maken.

Belangrijk voor de consument is dat de bekleding van het zitmeubel mooi blijft en onderhoudsvriendelijk is.

Meubelstof

Voor een meubelstof betekent ‘mooi’ blijven, dat het originele uitzicht voldoende lange tijd bewaard blijft. Om dit te beoordelen zijn volgende criteria belangrijk:

  • Slijtweerstand: minimale norm voor meubelstof voor normaal gebruik bedraagt 20.000 toeren Martindale.
  • Schuifvastheid van de naden. Indien de stof gemakkelijk uitloopt is de kans groot dat de stiknaden gaan openscheuren.
  • Gevoeligheid voor verkleuring door invloed van licht. Alle textiel zal na verloop van tijd verkleuren. De lichtechtheid bepaalt de gevoeligheid. Een minimale lichtechtheid van 4 (schaal van 1 tot 8) is aangewezen.
  • Stoffen uit plantaardige vezels (zoals katoen, linnen en viscose) blijken gevoeliger voor vuil dan stoffen uit dierlijke vezels (zoals wol). Ook synthetische vezels (zoals nylon en polyester) zijn vuilaantrekkend (door statisch opladen) en vergrauwen vrij gemakkelijk.
  • Het risico op pilling (loskomen van vezels uit het weefsel die tot kleine bolletjes draaien) wordt aangegeven door een getal van 1 tot 5, waarbij 1 een zeer sterke pilling geeft en 5 geen pilling.
  • De kleurechtheid geeft de mate van verkleuren en afgeven van kleurstoffen tijdens het gebruik aan. Ook het resultaat van deze testen wordt uitgedrukt in een getal van 1 tot 5, waarbij 1 zeer veel verandering geeft en 5 geen verandering.

Lees meer over meubelstoffen

Meubelleder

Ook aan meubelleder worden hoge eisen gesteld in verband met het gebruik. Belangrijk is dat het leder voldoende scheursterkte heeft; een goede doorkleuring heeft, voldoende kleurecht is; een goede hechting van de finishing heeft; voldoende flexibiliteit heeft en voldoende lichtecht is.

Lees meer over ledersoorten

Het mag duidelijk zijn dat de aankoop van een kwaliteitssalon een zaak van vertrouwen is, waarbij correct advies onontbeerlijk is. Het is daarom aan te bevelen om een salon aan te kopen bij een huis van vertrouwen: een gevestigde meubelhandelaar of fabrikant met een goede reputatie, zoals De Rore Interieur.

Naar het overzicht van de veelgestelde vragen
Terug naar boven